Ολοκληρώνεται η συζήτηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το εν λόγω νομοσχέδιο, καταγράφονται ενστάσεις και διαφοροποιήσεις που αναμένεται να εκφραστούν ακόμα πιο εμφατικά, είτε με καταψήφιση ή με αποχή από τη διαδικασία, κατά την αποψινή ονομαστική ψηφοφορία, την οποία προκάλεσαν 21 βουλευτές από τη ΝΙΚΗ και τους Σπαρτιάτες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες Τετάρτη, η δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή παρέμβαση για εκκλησιαστικό ηγέτη, ζήτησε οι βουλευτές να ψηφίσουν ονομαστικά.
Δείτε επίσης:
Τις τελευταίες ώρες υπάρχει η πληροφορία ότι ο Παύλος Πολάκης θα απέχει, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες.
Δείτε επίσης:
Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν οι: Αντώνης Σαμαράς, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος και Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Καθαρή θέση υπέρ της αποχής έχουν πάρει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα εξήγησε στην τοποθέτησή του στην Βουλή ότι δε θέλει να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
Από την ψηφοφορία θα απέχουν επίσης οι Στέλιος Πέτσας, Άγγελος Συρίγος, Νότης Μηταράκης Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Κώστας Κεφαλογιάννης.
Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια και η στάση τους παραμένει αίνιγμα για το αν θα κλίνουν προς την αποχή ή την καταψήφιση. Πρόκειται για τους Γιώργο Βλάχο, Χρήστο Μπουκώρο, Δημήτρη Κυριαζίδη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Θανάση Καββαδά, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιώργο Στέλιου, Λάκη Βασιλειάδη, Μάνο Κόνσολα και Γιώργο Καρασμάνη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να τους θέτει ξανά χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας στη γραμμή που έχει τεθεί, η οποία δεν είναι άλλη από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Διαφοροποιήσεις πάντως υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ από τα εννέα κόμματα του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν τέσσερα: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.
Της ονομαστικής ψηφοφορίας θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (18.00) , ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει τη συζήτηση, μετά την πρώτη του τοποθέτηση, την οποία θα κάνει στη μία μετά το μεσημέρι.